Hondenkapsalon Monique

Sample Drop Down Module

This is an example of a module published to the drop_down row. This row contains 6 modules. To enable the drop down simple publish any module to any of the drop_down_x positions.

Kampioenschappen

This template comes loaded with options that you can use to customize your site exactly how you want it. Here's how to get to these custom settings:

  1. In the backend of Joomla go menu item Extensions/Template Manager.
  2. Click on the title of the template.
  3. This will bring you to the template manager screen where you can edit the template's parameters.
  4. Click save when you are done
I like what I see! I want to JOIN TODAY.

 

Aangenaam

 

ik ben geboren hondentrimster

Al 25 jaar beoefen ik dit beroep.

Mijn stagetijd doorliep ik gedurende 2 volle jaren bij een gerenommeerde trimsalon in Den Haag (NL.)

Van verschillende hondenfokkers die ik o.a. ontmoette tijdens mijn veelvuldige bezoeken aan allerlei hondenshows heb ik de fijne kneepjes van het vak geleerd.

In mijn beginjaren nam ik als gepassioneerd hondentrimster deel aan wedstrijden.
Met als resultaat:
3e plaats bij de Nederlandse Hondentrimkampioenschappen en
3e plaats bij de Europese Hondentrimkampioenschappen
(klik hier voor meer)

Mijn eerste hondentrimsalon, "Hondenkapsalon Byou" baatte ik gedurende een tiental jaren uit in Zoetermeer(NL.) waarna ik een geschikter pand vond in Hoensbroek (Zuid-Limburg, NL.) Vanwege samenwonen en de komst van mijn dochtertje ben ik dan uiteindelijk hier in Zutendaal (B.) beland waar ik in 2014 de deuren opende van Hondenkapsalon Monique!

 voor bewezen ervaring en kwaliteit!

 

http://www.moniquejansen.eu/images/MoniqueJansen/Hondenkapsalon/HK-Shih-tzu-dog-with-curlers.jpg

Vachtverzorging

Vachtverzorging
De vacht is de spiegel van de gezondheid van uw hond. De vachtverzorging is dan ook een belangrijk onderdeel van de totale verzorging van uw hond. Honden verzorgen hun vacht slechts gedeeltelijk zelf, het merendeel komt neer op de eigenaar of een deskundige, zoals de hondentrimmer. De vacht van een hond is de spiegel van zijn gezondheid. Is jouw hond gezond, dan toont dit zich in een mooie, glanzende vacht. Vachtverzorging is dus erg belangrijk en nodig voor zowel kortharige als langharige of ruwharige honden. Waarom is vachtverzorging belangrijk? Honden raken vervuild als hun vacht niet goed verzorgd wordt. Vuil, huidschilfers en losse haren hopen zich op in de vacht. Door vervilting kan de hond last krijgen van huidaandoeningen. De vacht kan zijn isolerende en beschermende werking niet uitvoeren. Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk te beginnen met de vachtverzorging. Hierdoor went uw hond hieraan, waardoor het in de toekomst voor beide een plezier blijft. Welke vachtsoorten zijn er? Welke trimtechniek op uw hond van toepassing is is afhankelijk van zijn vachtsoort en manier van verharen. Van oorsprong bestaat de vacht uit een ondervacht + bovenvacht. Zachte, fijne en warmte-isolerende wolharen(ondervacht) die bedekt zijn met stugge, langere dekharen(bovenvacht), die een waterafstotende en beschermende laag vormen. Tegenwoordig kan de vacht verschillen in lengte, samenstelling, structuur Doordat honden in verschillende gebieden met een ander klimaat leven hebben zij verschillende typen
vachten ontwikkeld. Ook door het selectief fokken zijn verschillende soorten vachten ontstaan.
• korthaar met of zonder ondervacht
• langhaar met of zonder ondervacht
• wolhaar zonder bovenvacht
De bovenvacht kan in alle gevallen bestaan uit zijdehaar, stokhaar of ruwhaar. De ondervacht bestaat uit wolharen, en kan dik, dun, kort of lang zijn.

Rui en Manier van verharen
Van oorsprong zie je mozaiekverharing bij de bovenvacht en blokverharing bij de ondervacht. De meeste dieren verharen het hele jaar door enigszins, maar wisselen van vacht in het voorjaar en najaar. Dit wordt de rui periode genoemd. Het exacte tijdstip waarop de rui plaatsvindt, hangt af van de hoeveelheid daglicht en de temperatuur. Maar de rui wordt ook beïnvloed door de hormoonhuishouding van het dier. Daarom verharen teefjes vaak aan het begin van hun loopsheid, terwijl gecastreerde honden het hele jaar door verharen. Bij sommige rassen, zoals de poedel, blijft het haar groeien. Omdat deze dieren geen ruiperiode kennen, verharen ze aanzienlijk minder dan andere rassen. Daarom moeten ze regelmatig worden geknipt of geschoren. Ruwharigen raken niet zelf van hun haren af. Deze rassen moeten dan ook regelmatig worden getrimd. Verharing: rui en overmatig verharen De meeste honden verharen alleen overmatig in de ruiperiode. Tijdens deze periode schakelt de vacht over van een wintervacht naar een zomervacht en andersom. Tijdelijk meer borstelen is dan nodig om de hond van het overmatig verharen te helpen en zorgt ervoor dat u ook zo snel mogelijk van het haar in huis af bent.

Constante rui
Sommige honden haren echter het hele jaar door overmatig. Hier is het normale ritme van de rui verstoord. Het aangename huisklimaat kan ervoor zorgen dat het lichaam van een hond een klein beetje in de war raakt. De dikke wintervacht den de dunne zomervacht hebben door de constante temperatuur in huis wat  van hun oorspronkelijke functie verloren. Als gevolg hiervan is dat de hond niet meer enkel in de rui periode verhaart maar het hele jaar door wat vachtharen  verliest, de hond is dus het hele jaar door in de rui, dit is een verschijnsel die bij vele honden voorkomt. Het effect van overborstelen dat kan leiden tot overmatig verharen. Vaak horen trimsters van baasjes te horen:”Hij haart zó en ik borstel hem elke dag!” Daar zit ‘m dus de kneep. Men borstelt structureel te veel, te hard en te lang. Te veel en met te hard materiaal borstelen heeft tot gevolg dat er niet alleen dood haar weggehaald wordt, maar ook het levende haar. De huid reageert hierop door nieuw haar aan te maken. Dit staat ook wel bekend als het ‘overborstelingseffect’. Om het tij hiervan te keren, moet je dus niet méér, maar minder gaan borstelen. De interval tussen twee borstelbeurten moet terug naar een of zelfs twee weken, het liefst met een zachte haren borstel. De huid komt hierdoor tot rust en zorgt ervoor dat het natuurlijke ritme herstelt. Het kan echter wel een half jaar duren tot dit zich volledig heeft hersteld. 

Plotselinge  rui
Het verlies van vachtharen kan ook een andere oorzaak hebben. Vooral als de hond plotseling
veel haar verliest, kan dat een reden zijn voor bezorgdheid. Een bezoek aan de dierenarts kan
hierbij nodig zijn.
Enkele oorzaken van plotseling haaruitval kunnen zijn :
• Stress en spanningen
• Verkeerde voeding
• Allergische reactie
• Hormonale problemen
• Verkeerde vachtverzorging

Welke honden kunnen getrimd worden?
Alle honden zijn welkom. Van de allerkleinsten tot de allergrootsten. Zowel langharige als kortharige, honden met een plukvacht, puur ras of bastaard, maakt  niet uit. Men denkt bij kortharige en gladharige honden niet snel aan een trimsalon, toch zijn ook deze honden erg gebaat bij een bezoek aan het trimsalon. De  kleine haartjes kunnen in de ruiperiode een doorn in het oog zijn van de eigenaar. Trimmen is dus geen overbodige luxe!

Wat is hondentrimmen?Wat voor behandelingen zijn er?/Waar bestaat een trimbeurt uit?
Onder hondentrimmen wordt verstaan de volledige vachtverzorging van uw hond en is de verzamelnaam voor de verschillende vachtbehandelingsmethoden  en -technieken. In de eerste plaats is het bedoelt om losse(dode) haren te verwijderen, om overvloedige haargroei te reguleren en om de vacht te modelleren. Een trimbeurt bestaat onder andere uit wassen en föhnen, borstelen en kammen, uitwollen, ontklitten, knippen, plukken, effileren of scheren van de vacht in het  door u gewenste model of volgens de rasstandaard. Daarnaast kunnen we de nagels knippen, oren reinigen en zo nodig tandsteen verwijderen .

Trimtechnieken
Vaak worden er diverse trimtechnieken gecombineerd. Wilt u weten welke trimtechniek er op uw hond van toepassing is? Of welke borstels u het beste kunt  gebruiken? Vraag het gerust. Ik kan u alles vertellen over de trimtechnieken en welke gereedschappen en materialen voor de vachtverzorging worden gebruikt.

Wassen
Is het thuis heel lastig om uw hond te wassen? Heeft uw hond huidproblemen en moet hij gewassen worden met een speciale shampoo? Neem gerust contact met ons op, wij doen het graag voor u.

Borstelen / kammen
Borstelen en kammen dient ter voorkoming van klitvorming bij een (gedeeltelijk) langharige hond. Hierbij worden dode en loszittende haren verwijderd,  evenals vuil en schilfers. Talg wordt over de haren verdeeld en de doorbloeding van de huid bevorderd. Sommige mensen vinden het fijn het borstelen en kammen aan een deskundige uit handen te geven en te weten dat hun hond altijd klitvrij is. Soms lukt het zelf niet, om uw hond goed bij te houden met borstelen. Omdat uw hond het niet toelaat of vanwege tijdgebrek. Als u niet in de gelegenheid bent om de vacht te onderhouden help ik u daar graag bij. Wees er wel op tijd bij want als er te veel klitten in de vacht zitten dan helpt borstelen niet meer, dan moet de hond worden ontklit.

Ontklitten
Hierbij worden de klitten uit de vacht verwijdert. Ontklitten is niet plezierig voor uw hond. Een slecht verzorgde vacht kan huidproblemen veroorzaken. Is de vacht vervilt, dan is vaak de enige oplossing: kaal scheren. Het welzijn van uw hond is tenslotte het belangrijkste.

Behandeling kortharige hond
Van kortharige honden wordt meestal gedacht dat ze niet in de trimsalon thuishoren, maar kortharige vachten, zoals die van een Basset, Dalmatiër en Dobermann kunnen flink verharen. Van nature hebben kortharige honden tweemaal per jaar een echte verhaarperiode die tot 3 weken duurt, namelijk in de lente en herfst. In deze periode wisselt de kortharige hond zijn wintervacht naar zijn zomervacht of van zijn zomervacht naar zijn wintervacht. Uiteraard  beïnvloeden weersomstandigheden deze periode, maar ook het overwegend binnenshuis houden van de hond en het overdreven borstelen van de vacht kunnen invloed hebben in dit ruiproces. Een wasbeurt in combinatie met het droogblazen van de hond in de trimsalon kan de ruiperiode aanzienlijk verkorten. Ook kunnen de loszittende haren met de rubber borstel verwijderd worden. Het zal u verbazen hoeveel haar er na zo’n behandeling uitgekomen is! Uw hond kan daarna nog wel haar verliezen, maar door deze behandeling is de hond eerder door de verhaarperiode heen.                                                               

Ontwollen
Dit wordt vooral gedaan bij honden met een stokharige vacht. Ik help uw hond zo snel mogelijk door de rui heen te komen. Uw hond gaat weer glimmen en ziet er na het bad weer prachtig uit. En nog belangrijker: u vindt hierna veel minder haren in huis. Na het ontwollen is het belangrijk om de vacht een tijdje met rust te laten zodat er weer een nieuwe laag onderwol kan ontstaan. Bijvoorbeeld Duitse herder, Collie, Berner Sennenhond.

Plukken
• De doorgroeiende wol(ondervacht) van honden met een zijdevacht wordt geplukt. Zoals bij setters en spaniels, maar ook de rug en het gezicht bij de  afghaanse windhond.
• Ruwharige vachten zijn blokverharende vachten die uit zichzelf onvoldoende ruien. Plukken is de meest natuurlijke wijze om een ruwharige hond met zijn vachtwisseling te helpen. Een eigenschap van een plukvacht is namelijk dat het haar weliswaar los gaat zitten, maar niet los genoeg zodat het vanzelf uitvalt. We kunnen dan een handje helpen door de vacht te plukken. Pluk je de vacht niet, dan wordt het haar steeds dunner en valer doordat de vacht
zich dan niet of nauwelijks kan vernieuwen. Ruwharige rassen die geplukt kunnen worden zijn o.a. Bouvier, Teckel ruwhaar, een groot gedeelte van de terrier groep.

Strippen
De plukmethode is vrij arbeidsintensief. Vroeger was het de gewoonte om een hond tweemaal per jaar helemaal kort te plukken, tot op zijn onderwol.  tegenwoordig wordt vaak geadviseerd om de hond te laten strippen. Bij strippen wordt, net als bij het plukken, het dode haar verwijderd. Alleen de hoeveelheid en de cyclus zijn anders. Eens per drie à vier maanden wordt de helft van de bovenvacht verwijderd. Deze begint weer te groeien en is na enkele maanden gedeeltelijk aangegroeid. Maar nu worden de “oude” haren (die de vorige keer dus zijn blijven staan) weggeplukt. Wat er dan dus overblijft is een korte, harde bovenvacht. Deze cyclus ga ik telkens herhalen. Op deze manier loopt u hond er altijd keurig verzorgt bij, in plaats van de plotseling overgang van heel erg lang naar helemaal kort tot op de ondervacht.. Ook wordt strippen vaak geadviseerd bij honden die (bijna) geen ondervacht hebben.

Vachtherstel Helaas worden er honden uit onkunde of gemakzucht geschoren. Het scheren gaat nu eenmaal vele malen sneller. Gelukkig zijn deze vachten vaak volledig te herstellen in oorspronkelijke staat. Al na één plukbeurt zie je de kleur en structuur terugkomen. Helaas is de structuur wel veranderd door het scheren, waardoor de vacht niet meteen optimaal te plukken is. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.

Uitzonderingen
Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Er komen onder deze rassen honden voor die om wat voor reden dan ook met geen mogelijkheid te plukken zijn of waarvoor plukken te belastend is. Een hond kan door ziekte of leeftijd de pluksessie niet meer aan of is dusdanig verwaarloosd dat de vacht een viltmassa geworden is. Na castratie of sterilisatie is de vacht veranderd. Vaak zijn de vachten niet meer zoals ze oorspronkelijk bedoelt waren; op hondenshows ziet men graag overvloedige vachten, met alle gevolgen vandien...Het komt voor dat de vacht van de hond te zacht is of de huid van de hond te gevoelig. Maar ook deze honden kunnen gewoon gemodelleerd worden, met een schaar of eventueel de tondeuse. U moet er wel rekening mee houden dat de vacht kan veranderen als een plukhond geschoren wordt. De vacht kan van kleur veranderen en dikker worden, hierdoor zal uw hond vaker getrimd moeten worden. Het blijft dan wel belangrijk dode haren weg te kammen.

Scheren
Met de tondeuse wordt de vacht in verschillende lengtes geschoren. Eerst wordt de hond voorgeschoren en geborsteld waar niet geschoren is, daarna gewassen en geföhnd. Met de tondeuse wordt hij daarna nageschoren en in het gewenste model geknipt. Vaak gaat scheren in combinatie met knippen of effileren. De lengte van de vacht die over blijft na het scheren is afhankelijk van de scheerkop die je gebruikt. Er zijn verschillende maten scheerkoppen, die verschillende haarlengtes scheren. Een hond die erg in de klit zit zal korter worden geschoren (2-3 mm) dan een hond die nauwelijks klitten heeft (tot 16 mm.). Het scheren van honden is in principe alleen geschikt voor honden met een enkele doorgroeiende vacht met een mozaïekverharing, zoals de Poedel, Malthezer en de Yorkshire Terriër. Met een enkele doorgroeide vacht wordt bedoeld dat de haren van de ondervacht en bovenvacht dusdanig op elkaar lijken dat je van één soort haar kunt spreken. Er is bij deze vacht bijna geen onderscheid te maken tussen de boven- en ondervacht. Mozaïekverharing houdt in dat de vacht per haar verhaart, net zoals bij mensen het geval is. Deze vorm van verharen ontstaat doordat de haren van deze vachten zolang doorgroeien. Bij deze vorm van verharen is geen duidelijke ruifase aan te geven; elke haar valt uit wanneer zijn tijd gekomen is. Het haarverlies dat een hond met een zo’n vacht heeft is vrijwel nihil, omdat de haren van dit vachttype een lange levensduur hebben. Honden met een dergelijke vacht hebben minder hinder van het scheren van de vacht dan honden met een andere vachtsoort. Tevens wordt door het scheren van honden met een dergelijke vacht klitvorming in de vacht voorkomen.

Knippen
Met een schaar wordt de gehele vacht ingekort op de gewenste lengte. Daarna wordt de hond gewassen en droog geföhnd, waarna hij met de schaar in gewenst model wordt geknipt. Dit gebeurt veelal bij honden met krulhaar, bijvoorbeeld de Poedel of Bichon Frisé. Maar ook bij de Kerry Blue Terrier.

Effileren
Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht op een natuurlijk ogende manier. Het resultaat is wat natuurlijker dan met de rechte schaar. Hiervoor gebruik je een effileerschaar. Het effileren doet men bij honden met een sluike vacht, bijvoorbeeld de Shih Tzu of Maltezer. Maar ook bij de zijdevacht om een natuurlijk  ogende overgang te kunnen maken van lang naar kort haar zoals bij settters en spaniels. Tot slot wordt het effileren ook toegepast om vacht (plaatselijk) uit te dunnen.

Hoe vaak moet uw hond getrimd worden?
De frequentie is heel verschillend en afhankelijk van de vacht. Om u toch een idee te geven:
• Poedelvachten: 4 - 8 maal per jaar.
• Spaniëlvachten: 4 - 6 maal per jaar.
• Ruwharige vachten: 2 - 4 maal per jaar. De meeste plukhonden zijn maar twee keer per jaar rijp om te plukken.

Trimmen kat
Iedereen weet dat je een hond naar de kattentrimsalon kan brengen, maar voor katten is dit nog niet zo'n bekend fenomeen. Toch hebben veel katten baat bij een goede vachtverzorging en steeds meer mensen met een kat vinden hun weg naar de trimsalon. Er zijn echter maar weinig salons waar dit mogelijk is. Katten zijn nu eenmaal anders dan honden in de omgang, maar ook in de behandeling die ze nodig hebben. Helaas vinden veel katten het niet fijn om gekamd te worden, omdat ze er niet mee grootgebracht
worden. Wij hebben de kennis en alle middelen in huis om uw kat goed te kunnen trimmen.
Waarom zou u uw kat laten trimmen in onze kattentrimsalon?
• Volwassen katten kunnen klitten krijgen of veel haar verliezen tijdens de rui.
• Oudere katten hebben soms moeite om hun vacht zelf te onderhouden.
• Voor katten met overgewicht of pijn aan hun gebit is het soms zelfs onmogelijk om zelf de vacht te verzorgen.
Hierdoor ontstaan er klitten. Klitten kunnen erg pijnlijk zijn, waardoor aaien, lopen en wassen vervelend is. Als de kat van zijn klitten is verlost zal hij dan ook snel opknappen. De kat wordt weer speels, wil weer geaaid worden, heeft weer plezier. Regelmatig de vacht verzorgen in de kattentrimsalon is dus absoluut geen overbodige luxe.

Preventief trimmen
Uw kat kan ook preventief worden gekamd en geplukt, zodat hij bijna niet meer verhaart. Dit betekent veel minder stofzuigen, heerlijk toch?
Laten katten zich trimmen?
De meeste katten laten zich bij ons makkelijker behandelen dan thuis. De vreemde omgeving en de behandeling door een onbekend persoon maken indruk op de kat. Sommige katten laten zich echter
niet behandelen.

Waar bestaat de behandeling precies uit?
Katten kunnen gekamd, geplukt of geschoren worden. Soms is een combinatie nodig van kammen en scheren. Het is namelijk niet altijd mogelijk om alle klitten eruit te kammen. Soms is dit gewoon te pijnlijk voor de kat.

Plukken
De vacht van een kat bestaat voor het grootste gedeelte uit onderwol. Zeg maar het ondergoed. Dit is het pluizige haar dat er altijd wat dof uitziet. De plukken haar die u in uw huis vindt, komen uit de onderwol.
Een gezonde kortharig kat kan gemakkelijk zelf zijn onderwol verwijderen door zichzelf te wassen. U ziet dit bijvoorbeeld doordat de kat meer haarballen uitbraakt. Een langharige kat heeft hier echter veel meer moeite mee. Als deze katten in de rui gaan, kunnen ze dat niet bijhouden met wassen. De langharige kat moet dan ook een handje geholpen worden door zijn vacht te 'plukken'.